Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ μέχρι το 1996 ήταν ο Στέφανος Μανίκας. Η εξαίρετη προσωπικότητα του Στέφανου Μανίκα, η δημοκρατική του παιδεία, οι ανοικτοί του ορίζοντες, η εμπιστοσύνη του στους συνεργάτες του και η αξιοποίηση όλων των προσώπων και των ευκαιριών για την πρόληψη, σημάδεψαν καθοριστικά και θετικά αυτή την περίοδο. Σύνθημά του ο πλουραλισμός και η συνεργασία. Στις ομιλίες του έκλεινε με το σύνθημα, ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια της πρόληψης να ανθίσουν. Ως έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος κάλεσε τον Διονύση Σακκά, ψυχοθεραπευτή και στέλεχος του ΑΚΜΑ και του ανέθεσε την διεύθυνση του τμήματος πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ από το ξεκίνημα της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ συνεργάστηκε εποικοδομητικά με όλα τα τμήματα. Εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, εκτιμήθηκε το έργο της ΠΡΟΤΑΣΗΣ σε όλη την Ελλάδα και αξιοποιήθηκε εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, ως εκπαιδευτικός φορέας. Αρκετά στελέχη της συμμετείχαν σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Ο Βασίλης Πασσάς και η Αγγελική Πασσά συμμετείχαν εκ μέρους του φορέα σε επιτροπή του ΟΚΑΝΑ για την διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Συμβουλευτικών Σταθμών για την πρόληψη ( δομές πριν τα Κέντρα Πρόληψης ).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ διοργανώνει με τον Δήμο Πατρέων τον Ιούνη του 1993 την 1η Πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης στην Πάτρα. Συμμετείχαν 90 άτομα από 46 φορείς.

Το Ιούνη του 1995 ο ΟΚΑΝΑ αναθέτει στην ΠΡΟΤΑΣΗ την υλοποίηση σεμιναρίου εκπαίδευσης 300 ωρών σε επιστήμονες της ψυχοκοινωνικής υγείας σε θέματα εξάρτησης και οργάνωσης προγραμμάτων πρόληψης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του σεμιναρίου ο Β.Πασσάς και εκπαιδευτές στελέχη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η Αγγελική Πασσά, η Μαρία Κλουκινιώτη και η Αμαλία Τράκα. Επόπτης ο Διονύσης Σακκάς.