Μακεδονία 20/02/02

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας Στέφανου Μανίκα

Εφημερίδα Μακεδονία 20 Οκτωβρίου 2002

Αρκεί μιά, έστω και πρόχειρη  ματιά, στα τελευταία χρόνια της δημόσιας ζωής της χώρας μας, για να γίνει αντιληπτό ότι οι ακροδεξιές συμπεριφορές και πρακτικές έχουν πληθύνει. Τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε βάρος μεταναστών καθώς και περιστατικά περιορισμού της πνευματικής ελευθερίας έχουν επανειλημμένα  απασχολήσει την κοινωνία μας. Αν επρόκειτο για μεμονωμένες υποθέσεις, είναι βέβαιον ότι η πολιτική τους καταδίκη και ο

πολιτικός  κολασμός θα αρκούσαν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και τούτο γιατί πολιτικοί αλλά και μικρής εμβέλειας πολιτικές ομάδες παρείχαν ιδεολογική και πολιτική κάλυψη σε ακροδεξιές ενέργειες.

 

Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα εκείνα που φαίνεται ν’ αποτελούν τον «κοινό τόπο» της Ευρώπης , η εγκληματικότητα, το μεταναστευτικό ρεύμα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η παγκοσμιοποίηση – δίνουν το έναυσμα, το άλλοθι και το πρόσχημα διατύπωσης και έκφρασης ακροδεξιών κελευσμάτων.

 

Στο όνομα της ανεκτικής δημοκρατίας μας, αλλά και στα πλαίσια μιάς ρηχής αντίληψης για την πολυφωνία των κομματικών σχηματισμών, έστω δειλά και αραιά, η ακροδεξιά «κοσμεί» τα τηλεοπτικά παράθυρα και γεμίζει σελίδες στον τύπο μας.

 

Θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθεί οποιοσδήποτε, ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται αντιμέτωπη σε μια ακροδεξιά επίθεση. Είναι όμως, ασυγχώρητη αφέλεια, να προσπερνούμε, ως μοιραίοι και  άβουλοι, τα «αυγά» ή κατ’ άλλους «τ’ αυγουλάκια του φιδιού». Και επειδή, πιστεύω, ότι τα αντανακλαστικά του πολιτικού κόσμου, δεν έχουν αδρανοποιηθεί, οφείλουν τώρα ν’ ενεργοποιηθούν.

 

Η κομματική και εκλογική σκοπιμότητα περισσεύει. Χρειάζεται αποκάλυψη, καταγγελία, πολιτική απομόνωση. Κανένα κόμμα, δεν έχει το δικαίωμα να προσφέρει ζωτικό χώρο για την επέλαση της ακροδεξιάς. Και ας μην αναδείξουμε «κολυμβήθρες του Σιλωάμ», για να καθαγιάσουμε θέσεις και πράξεις πολιτικών προσώπων, στο όνομα της πρόσκαιρης πολιτικής εντύπωσης.

 

Κι’ αν ακόμα η πολιτική λογική υποτάσσεται στη σκοπιμότητα του καιρού, η απλή ανάγνωση της ιστορίας, θα προσφέρει πολλά στους πολιτικά αφελείς του παρόντος. Κυρίως θα τους βοηθήσει να εισπράξουν το μήνυμα των αβασάνιστων επιλογών τους. Των επιλογών που ανερυθρίαστα σιγοντάρουν την ακροδεξιά παρέκκλιση. Οι καιροί ου μενετοί.