Έθνος 26/10/01

του  Βασίλη  Σκουρή

Γκρίνια από τους … εκτός νυμφώνος

 

Παράπονα από τους βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν. Σημίτης : Τους

Καταλαβαίνω, όμως , δεν μπορούν να γίνουν όλοι υπουργοί

 

Λογικό είναι. Τους καταλαβαίνω. Όμως υπουργοί και υφυπουργοί δεν μπορούν να γίνουν όλοι.

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε χθες σε συνομιλητή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν υπουργοποιήθηκαν η των μελών της κυβέρνησης που έμειναν εκτός του νέου σχήματος.

Ο ίδιος μάλιστα , δέχθηκε χθες την Χριστίνα Σπυράκη και τον Ηλία Ευθυμιόπουλο, ενώ το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί και με άλλα στελέχη που έμειναν εκτός κυβέρνησης, όπως τον κ. Μ. Παπαιωάννου, τον κ. Μ. Σταθόπουλου κ. α.

Με τον κ. Ευθυμιόπουλο, μάλιστα ο πρωθυπουργός συμφώνησε να συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ ο πρώην υφυπουργός θα του υποβάλει σειρά προτάσεων για μορφές δράσης στην οικολογία, όπου θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο κ. Σημίτης. Χθες ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο υπουργό Επικρατείας Στέφανο Μανίκα (η πρώτη συνάντηση του με υπουργό,  μετά τον ανασχηματισμό).

Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον κ. Μανίκα ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών προς κυβέρνηση, κόμμα και βουλευτές, μεταξύ άλλων και με περιοδείες στην ύπαιθρο.

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης γινόταν δέκτης παραπόνων από βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν ή από βουλευτές που έμειναν εκτός της νέας κυβέρνησης, αν και η εκτίμηση που προς το παρόν υπάρχει είναι ότι πρόκειται για τις (συνήθεις αντιδράσεις) μετά τον ανασχηματισμό και ότι δεν θα μετατραπούν σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση εκτός και αν αυτή κάνει το μεγάλο λάθος.

Η γκρίνια, πάντως, υπάρχει σ όλα τα στρατόπεδα και κύρια σ αυτό των εκσυγχρονιστών, με αδύναμους κρίκους τις δύο νεαρές υφυπουργούς, την Ελένη Κούρκουλα (κυρίως) αλλά και την Ελπίδα Τσουρή. Επίσης, η γκρίνια εστιάζεται στο γεγονός ότι μπήκαν εκ νέου στην κυβέρνηση υπουργοί που είχαν δημιουργήσει τα βασικά προβλήματα, όπως ο κ. Τ. Γιαννίτσης.

Εν αντιθέσει με τον κ. Π. Φασούλα, η κ. Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα στο MEGA, εξέφρασε εμμέσως την πικρία της, τονίζοντας ότι η επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν την κυβέρνηση αποτελεί συνταγματικό προνόμιο και ευθύνη του πρωθυπουργού.

Η ανάδειξη και η καταξίωση των βουλευτών και των στελεχών περνά από την κοινωνία και τα μέλη του κινήματος. Ενώ σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης κατηγόρησε την ηγετική ομάδα, που ενώ υιοθέτησαν την πρόταση για το Ασφαλιστικό, κατόπιν άφησαν τον κ. Γιαννίτση και τον ίδιο, (να προπηλακίζονται  και να μαστιγώνονται ),  όπως χαρακτηριστικά είπε.